28 de antreprenori romi și din alte grupuri vulnerabile, finanțați cu peste 160.000 de franci elvețieni prin programul zefiR

12.02.2018 28 de antreprenori romi și din alte grupuri vulnerabile, finanțați cu peste 160.000 de franci elvețieni prin programul zefiR

28 de mici antreprenori de etnie romă și alte grupuri vulnerabile din Dolj, Gorj și Olt sunt susţinuţi în cadrul proiectului zefiR – Împreună pentru puterea de acţiune pentru dezvoltarea de mici afaceri. Aceştia vor fi finanțați cu sume între 2.400 și 22.000 de franci elvețieni, în valoare totală de peste 160.000 de franci elvețieni, pentru a dezvolta fie noi activități generatoare de venit, fie afaceri deja existente.

Fundația Terre des hommes Elveția, Fundația PACT și Fundația NESsT România, partenere în proiectul zefiR, au acordat aceste finanțări cu sprijinul unui grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. În urma unui proces amplu de selecție, formare și sprijin pentru dezvoltarea unui plan de afacere vor fi finanțate în cadrul zefiR:

  • 12 activități familiale generatoare de venit în Ocolna (Dolj), Mârza (Dolj), Negoi (Dolj), Grădinari (Olt) și Piatra Olt (Olt);
  • 3 cooperative ce reunesc alți 10 antreprenori în Ocolna (Dolj), Caracal (Olt) și Câlnic (Gorj);
  • 6 afaceri cu potențial de a crea impact în comunitate în Polovragi (Gorj), Negoi (Dolj), Grădinari (Olt), Mârza (Dolj) și Bumbești-Jiu (Gorj).

Afacerile selectate se desfășoară în domeniile: legumicultură, cultivarea pepenilor, colectarea și uscarea ciupercilor de pădure, creșterea de bovine și producția de lapte, construcții și amenajări exterioare, prelucrarea lemnului și a metalului.

“Implicarea în programul zefiR a fost o experiență frumoasă! Am învățat cum să îmi promovez afacerea și cum să atrag clienți. Mai mult decât atât, finanțarea m-a ajutat să îmi îndeplinesc visul. Posibilitatea de a cumpăra scule și de a-mi legaliza afacerea sunt pentru mine un mare dar. Pe viitor, aș vrea să îmi măresc echipa cu cel puțin 10 băieți. Deja avem foarte mulți clienți care ne contactează”, a spus Dan Falcoi, din Mârza, județul Dolj, care are o afacere în domeniul construcțiilor.

Consiliere și sprijin pentru antreprenori

În perioada următoare, până la finalizarea proiectului în 2018, cei 28 de antreprenori vor primi consultanță și acompaniere din partea celor trei organizații partenere pentru a implementa activitățile prevăzute în planul afacerii și a identifica și accesa noi oportunități de dezvoltare a afacerilor.

În ciuda faptului că există deja o serie de programe pentru sprijinirea activităților antreprenoriale, majoritatea nu sunt accesibile direct persoanelor din grupuri dezavantaje, fie din cauza procedurilor administrative și birocratice, fie din cauza cofinanțării necesare.

„În ultimul an ni s-a reconfirmat potențialul foarte mare și neexploatat care există în comunitățile de romi. Din păcate, lipsa de încredere (fie în forțele proprii, fie în ceilalți) și necunoașterea reglementărilor din domeniu reprezintă în continuare un mare obstacol pentru demararea unor activități antreprenoriale organizate și, mai ales, în crearea de parteneriate funcționale la nivel local care să poată rezista concurenței marilor producători. De aceea, pe lângă finanțările oferite în cadrul programului, un accent important îl punem pe consilierea și sprijinul acordat fiecărui beneficiar, astfel încât la sfârșitul proiectului să își fi dezvoltat capacitatea de a lucra organizat și planificat pentru a crește șansele de sustenabilitate pentru propria afacere”, a declarat Radu Răcăreanu, coordonatorul componentei de dezvoltare economică din cadrul zefiR.

Selecția antreprenorilor pentru finanțare s-a făcut pe baza următoarelor criterii: potențialul de sustenabilitate a ideilor de afacere propuse, gradul de implicare în cadrul programului, apartenența la etnia romă sau la un alt grup vulnerabil, nevoia de susținere din partea programului, impactul potențial în comunitate.

Despre „zefiR – Împreună pentru puterea de acțiune”

Implementat de Fundaţia Terre des hommes în colaborare cu Fundația PACT, Fundația Pestalozzi, Centrul Rromilor „Amare Rromentza”, Habitat for Humanity România, Agenția Împreună, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate-SASTIPEN și Fundația NESsT România, proiectul zefiR își propune să îmbunătățească viețile oamenilor din 12 localități din județele Olt, Dolj și Gorj. Axat asupra copiilor din familii vulnerabile (în special familii rrome), zefiR încearcă să le ofere acestora acces la educație, servicii de sănătate și condiții de trai decente.

Proiectul „zefiR” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.