Baia de Fier

Baia de FierComuna Baia de Fier se află la o distantă de 49 km de Municipiul Târgu-Jiu, în partea de Nord-Vest a județului Gorj și are în componența sa două sate: Baia de Fier (sat resedință) și Cernădia. Populația totală a comunei este de 3984 locuitori conform recensământului din 2011). După criteriul heteroidentificării (surse neoficiale), numărul romilor este de 480. Comunitatea de rudari din comuna Baia de Fier este compactă și este situată la o distanță de aproximativ 4 km de centru, fiind chiar la poalele munților. Această parte a localității poartă numele de Valea Galbenului. Aflându-se la marginea localității, aceasta pare a fi mai degrabă o anexă. Această separare se întâmplă pentru că în timpul comunismului, rudarii lucrau în minele de grafit din munți, însă după închiderea acestor mine, ei s-au stabilit în casele ce fuseseră construite pentru mineri. Romii din comunitate sunt lăutari și cărămidari. Ei vorbesc româna (lăutarii) și romani (caramidarii), iar din punct de vedere al religiei, sunt ortodocși.

Educație

Principalele probleme în domeniul educației sunt abandonul școlar, căsătoriile timpurii și lipsa de interes pentru educație a elevilor. Școala este construită dintr-o eroare pe terenul Ocolului Silvic, care își revendică dreptul de proprietate. În cadrul școlii nu există toalete. Lipsa unui centru educațional conduce la risipirea talentelor din rândul tinerilor, dar și la lipsa de ocupație și a unei oportunități de dezvoltare personal și profesională.

Sănătate

În Baia de Fier există un singur cabinet medical cu doi medici de familie, doi asistenți medicali și un stomatolog. În comunitate, există un grad crescut de infectare cu hepatită în rândul rudarilor cauzat de condițiile insalubre de trai și de consumul de apă nepotabilă din râu, precum și distanța de 4 km a comunității rudarilor până la punctul sanitar. Puține gospodării sunt racordate la rețeaua de apă potabilă, folosind folosesc fie apa din râu (care nu este potabilă), fie apa din fântâni.

Locuire și infrastructură

Dintre cele 129 de locuințe ale romilor, pentru 121 dintre acestea nu există acte de proprietate. Comunitatea de romi are acces la rețeaua de electricitate și de apă curentă, însă puține gospodării sunt racordate. Mijloacele de transport în comun au stații doar în interiorul localității, nu și în comunitatea de romi.

Pe de altă parte, în comunitate există cursuri de limba romani la școală și un cadru didactic care predă această materie, precum și un mediator școlar, foarte activ în comunitate, reprezentând puntea de legătură între comunitatea de rudari și primărie. Recent, s-au făcut investiții în infrastructură: sunt pietruirea drumurile din interiorul comunității, renovarea băii comune (care nu este folosită) și a școlii Galbenu.

De asemenea, în comunitate, s-au implementat mai multe proiecte în trecut. „Împreună vom reuși!” (2007-2009), a avut ca domeniu de referință educația pentru dezvoltare personală și stimularea interesului elevilor pentru procesul educațional, iar „CEZAR”-Centre Educaționale de Zi pentru Activități Remediale (2010-2012), în cadrul căruia beneficiarii au avut posibilitatea să învețe altfel, abordând metode și strategii active de învățare, incluzive și interculturale, într-un cadru formal și non formal. Există în strategia locală inițiative viitoare care vizează îmbunătățirea situației romilor și se referă la organizarea unei piețe second-hand, a zilelor orașului și sprijinirea activităților de comerț.

Picture Copyright: www.gorjeanul.ro