Bumbești-Jiu

zilele-bumbesti-jiu-3Orașul se împarte în două zone urbanistice distincte: Bumbești și Valea Sadului (denumită de localnici și „colonia”). Bumbeștiul este fostul sat Bumbești Jiu, marcat de case cu arhitectură veche, specifică zonei de sub-munte. Valea Sadului este un cartier de blocuri și unități comerciale, construit în jurul anilor 1940 – 1950 pentru a găzdui muncitorii aduși din toată țara la fabrica de armament. Orașul are o populație de 8932 locuitori dintre care 325 romi autoidentificați conform recensământului din 2011.

În localitatea Bumbești-Jiu există comunități de romi în satele Tetila, Cutișoara, Lăzărești și orașul Bumbești-Jiu. Comunitățile de romni sunt în localitatea Sadu, zona centrală a orașului Bumbești, unde se află un cămin de locuințe de ajutor social și în Tetila, un sat aflat la aproximativ 5 kilometrii de Sadu. Această comunitate de romi s-a ocupat în trecut cu fabricarea de cărămizi, dar au renunțat la acest meșteșug.

Educație

Există 4 școli care deservesc comunitățile de romi: Școala Generală nr. 1 din Bumbești-Jiu (10% copii romi), Școala Generală din Curtișoara (17% copii romi), Școala primară din Tetila (12% copii romi), Școala primară din Lăzărești (7% copii romi). Principalele probleme în domeniul educației sunt abandonul școlar determinat de căsătoria timpurie, sărăcie, migrație externă. Alte probleme vizează lipsa mediatorului școlar, a cursurilor de limba romani. Nivelul de instrucție școlară al adulților este scăzut, cei mai mulți având între 4-7 clase absolvite.

Sănătate

În orașul Bumbești-Jiu sunt mai multe unități medicale. În comunitatea de romi din satul Tertila a fost construit un punct medical prin finanțare PHARE „Sprijn pentru strategia națională de îmbunătățire a situației romilor în domeniul sănătății” (costul finanțării a fost de 47.000 euro, dintre care Consiliului local orășenesc Bumbești-Jiu a contribuit cu 7.000 euro). Comunitatea de romi din Tetila, Lăzărești și Curtișoara beneficiază de acces gratuit la consultații, precum și consiliere privind modul de înscriere în sistemul de asigurări de sănătate și drepturile pacientului. Pe langă medici, există și o asistentă medicală, iar în Tetila există și o mediatoare sanitară. Medicii consideră că problema cea mai mare o reprezintă lipsa asigurărilor de sănătate și reticența părinților romi de a-ți vaccina copiii.

Locuire și infrastructură

Numărul de locuințe în comunitatea de romi este 76, dintre care 70 nu au acte de proprietate. Multe case sunt construite cu veniturile obținute ca urmare a procesului de migrație externă, prin urmare sunt folosite materiale de construcție de calitate. În același timp, căminul din Sadu are condiții insalubre de locuit. În comunitatea de romi există curent electric, gaz, apă potabilă, apă curentă, canalizare și servicii de salubrizare. Transportul local public/privat deservește comunitatea. Drumurile sunt asfaltate.

Ocupare și surse de venit

Principalii angajatori din zonă au dezvoltat activități în comerț și confecții. Există posibili investitori identificați de autoritățile locale și dorința unor reprezentanți ai comunității de romi de a-și iniția propria idee de afacere.

Antreprenoriat și dezvoltare comunitară

În comunitatea de romi sunt magazine și o zonă unde își desfășoară activitatea o uscătorie de ciuperci, în care locuitorii satului muncesc cu ziua. În Sadu se află un târg de produse second-hand, unde romii din zona Bumbești-Jiu comercializează diverse obiecte. De asemenea, există un expert pe probleme romilor, dar nu există organizații formale sau informale active pe plan local în comunitatea de romi.

Copyright poză: www.verticalonline.ro