Polovragi

polovragiComuna Polovragi se află la o distanță de 50 km de Târgu-Jiu și are în componență localitățile Polovragi și Racovița. Populația numără 2820 locuitori dintre care 404 romi autoidentificați conform recensământului din 2011. Romii nu se autodeclară ca aparținând acestei etnii și astfel nu pot beneficia de serviciile unui expert pe problemele romilor.

În comună există o comunitate de romi în Rudărie, asezată la marginea comunei Polovragi, de o parte și de alta a râului care traversează localitatea, separată de comunitatea de non-romi din interiorul localității. Astfel, comunitatea este segregata geografic, așezată la poalele munților.

Educație

Elevii din comunitatea de romi sunt deserviți de o singură școală (I-VIII), aflată la o distanță considerabilă: în comunitate a existat o școală I-IV, dar nu mai funcționează. Sunt organizate cursuri de limba romani. Dintre cele două grădinițe, una este amplasată în comunitatea de romi (100% copii rudari), iar cealaltă în centrul localității, reunind atât copii români cât și romi. Principalele probleme în domeniul educației sunt abandonul școlar determinat de lipsa resurselor financiare și a lipsei interesului pentru educație, prezența unor cazuri de analfabetism. Nivelul de școlarizare în comunitatea de rudari este scăzut, media fiind de 8 clase absolvite și nu există mediator școlar.

Sănătate

În centrul localității există un dispensar în care funcționează două cabinete medicale individuale cu doi medici de familie și două asistente.

Locuire și infrastructură

În comunitatea de romi sunt 117 locuințe, cu acte de proprietate doar pentru terenul pe care au fost construite, iar drumurile de acces și cele din interior sunt pietruite.

Comunitatea de romi are acces la rețeaua de electricitate, apă potabilă și canalizare, servicii de salubrizare, însă puține locuințe sunt racordate sau beneficiază de servicii de salubrizare. Nu există mijloace de transport, cu excepția unui microbuz școlar cu 16 locuri, care face zilnic 2-3 curse între școala/grădinița din centru și comunitatea de romi. Problemele principale vizează lipsa actelor de proprietate și a utilităților. Casele sunt construite din lemn și pământ, fără acoperiș solid și cu risc de inundație, fiind construite în albia majoră a râului. Nu există bucătărie, baie, toalete în foarte multe locuințe.

Ocupare și surse de venit

Numărul populației active (16-64 ani) este de 250-270 persoane, majoritatea necalificate. Rudarii se ocupă cu lucrul în lemn, au diferite modele, dar nu au un punct de desfacere. În anumite perioade ale anului se ocupă de colectarea fructelor de pădure.

Antreprenoriat și dezvoltare comunitară

În cadrul comunității de romi, liderul deține o afacere de confecționare a lemnului. Totodată, activitatea turistică este destul de intensă, iar lemnul reprezintă o resursă naturală importantă. Comunitatea are un consilier local rom ales (care este și antreprenor), pe care membrii acesteia îl apreciază. Un reprezentant al romilor participă la ședințele consiliului local.

Copyright imagine: www.gorjeanul.ro