Slatina

SlatinaMunicipiul Slatina este reședința și cel mai mare oraș din județul Olt, la aproximativ 50 km de Craiova, 70 km de Pitești și 190 km de București. Populația are 70293 locuitori dintre care 1739 romi autoidentificați conform recensământului din 2011, respectiv 5000 heteroidentificați (surse neoficiale).

În municipiul Slatina întâlnim comunitatea de romi din Rudărie, care este compactă, așezată la marginea localității, la o distanță de aproximativ 2 km de centrul orașului. Romii vorbesc atât româna cât și romani, iar în ceea ce privește specificul cultural al comunităților de romi, aceștia sunt ursari și rudari.

Educație

Comunitatea de romii este deservită de 3 școli: Școala nr. 1-Slatina (98% copii romi), Liceul „Ion Minulescu” (5% copii romi), Școala nr. 2-Slatina (15% copii romi). Copiii preșcolari au acces la Grădinița nr. 1 „Tudor Vladimirescu” (100% copii romi), Grădinița nr. 2-str. Teiului. În comunitate activează un mediator școlar. Principalele probleme sunt abandonul școlar (în 2012 au fost 23 de cazuri) determinat de sărăcie, căsătoriile timpurii, lipsa de interes a elevilor față de școală și migrația în străinătate. Există și cateva cazuri de copii de vârstă școlară, care nu au fost niciodată cuprinși în învățământul obligatoriu. În școală nu sunt angajate cadre didactice de etnie romă, nu se predă limba romani. Nivelul de instrucție al membrilor comunității adulți este scăzut, aproximativ 50% au 8 clase absolvite, iar absolvenți de liceu sunt 10%.

Sănătate

La nivelul municipiului sunt multe unități medicale, iar numărul medicilor care deservește comunitatea de romi este de 6. Distanța până la cel mai apropiat punct medical este de 1 km. Problemele cu care se confruntă sunt lipsa asigurărilor medicale (peste 40% dintre romi), neînscrierea la un medic de famielie (5%), lipsa igienei și apariția unor boli, discriminarea din partea cadrelor medicale din spital, cazuri de copii care se nasc cu malformații din cauza materialelor de construcție ale locuințelor.

Locuire și infrastructură

Există 630 de case, care au condiții precare și sunt supraaglomerate, iar actele de proprietate și unele utilități lipsesc. Cele mai multe case se află în comunitatea de rudari (500). Drumurile de acces în comunitatea de romi și cele din interior sunt pietruite. Există acces la rețeaua de curent electric, gaz, apă potabilă, apă curentă, canalizare și servicii de salubrizare, dar nu toată comunitatea este conectată la rețeaua de electricitate și canalizare. Transportul local public/privat nu deservește comunitatea, iar drumurile trebuie reabilitate.

Antreprenoriat și dezvoltare comunitatră

În comunitatea de romi există cinci întreprinderi familiale și cinci IMM-uri. Comerțul reprezintă domeniul în care sunt persoane dornice să-și dezvolte propria idee de afacere. Nu au existat și nu există tensiuni sau conflicte interetnice, însă colaborările între romi și neromi sunt puțin numeroase. Există organizații formale sau informale active pe plan local (Asociatia pentru Dezvoltarea Economiei Sociale din Olt – oferă consultanță pentru antreprenoriat, formare, sprijin întreprinderi sociale).

De asemenea, există și un mediator școlar. Liderul comunității de romi, președinte al Partidei Romilor Filiala Olt, cunoaște problemele romilor și, în trecut, a construit din bani proprii cinci locuințe sociale pentru familiile sărace din cartierul Rudărie. În prezent, demarează un proiect care are ca obiectiv oferirea de analize gratuite unui număr de 300 de persoane din comunitatea de rudari.

Copyright poză: www.agerpres.ro