De 1 iunie, copiii din Gorj, Dolj și Olt joacă fair-play și câștigă incluziv

27.05.2016 De 1 iunie, copiii din Gorj, Dolj și Olt joacă fair-play și câștigă incluziv

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, Terre des hommes organizează 2 turnee de fotbal la Tîrgu-Jiu (30 Mai) și Craiova (1 Iunie) pentru a-i ajuta pe copiii să extragă, prin joc și sport, lecții ce pot fi extinse asupra vieții sociale. Astfel, cu mari și mici, 144 copii din județele Gorj, Dolj și Olt vor juca fotbal și mingea în 5 pase”, punctând atunci când dau dovadă de fair-play și câștigând atunci când fetele înscriu.

Organizate în cadrul proiectului „zefiR”, evenimentele de incluziune sociala prin joc și sport facilitează dezvoltarea psiho-socială a copiilor cu vârste între 10-14 ani proveniți din 8 comunități în care Tdh implementează deja programe educative: Bumbești-Jiu, Polovragi, Baia de Fier, Târgu Cărbunești (județul Gorj); Grădinari, Slatina (județul Olt); Ocolna, Barca (Dolj). Pentru desfășurarea activităților, din fiecare comunitate sunt selectați câte 16 jucători, cărora li se vor alătura, la turneul din Craiova, încă 16 copii din centre de plasament, asistență maternală sau plasament familial. La activități vor mai asista și aproximativ 96 adulți – câte 12 părinți și profesori din fiecare comunitate.

Fair-play footbal_1

Pe teren, copiii formează echipe mixte de câte 8 membri (dintre care cel puțin 2 sunt fete) și joacă după noi reguli: fără portari sau arbitri, jucătorii nu pot fi înlocuiți, iar golurile băieților sunt luate în considerare numai dacă, până la finalul jocului, fetele înscriu și ele – această regulă este esențială pentru învățarea socială a echipei și pentru cooperare. Înaintea meciului, echipele cad de acord asupra a 3 înțelegeri (3 reguli suplimentare în spirit fair-play) pe care le respectă în timpul jocului. La terminarea meciului, echipele se întâlnesc în zona de dialog și evaluează cât de mult au respectat înțelegerile și cum se pot asigura că toți participanții la joc sunt implicați. Discuțiile pre și post-joc sunt mediate de “teamers” (animatori «MJS – Mișcare, Joc și Sport») ce observă și se implică în desfășurarea meciurilor. Clasamentul general se stabilește în funcție de punctele obținute pentru golurile înscrise, atitudinea fair-play și atitudinea suporterilor.

5 pase

“Fotbalul fair-play și mingea în 5 pase sunt două jocuri psiho-sociale îndrăgite de copii, axate pe cooperare și specifice metodologiei «MJS – Mișcare, Joc și Sport» dezvoltată de Terre des hommes. Regula specială a golului marcat de fete drept condiție pentru victoria echipei crează tensiune în timpul jocului. Totuși, experiența ne-a demostrat că, prin respectarea acestei reguli, până la finalul jocului, atât fetele cât și băieții sunt mulțumiți de succesul pe care-l pot avea împreună și-și reevaluează aprecierea asupra diferențelor de gen. La ultimul turneu organizat la Craiova în data de 17 mai, băieții aplaudau când fetele reușeau să înscrie, iar fetele îndrăzneau să preia controlul asupra mingii, exersând dribluri chiar și în pauzele de relaxare” afirmă Mihai Enache, coordonatorul evenimentelor din partea Tdh.