Interviu cu Radu Răcăreanu despre cursurile de formare

24.07.2014 Interviu cu Radu Răcăreanu despre cursurile de formare

Cursurile de formare pe planificare de proiect și scrierea unei cereri de finanțare reprezintă unul din cele mai așteptate momente pentru membrii Grupurilor de Inițiativă Locală (GIL) pentru că au ocazia să transforme planurile realizate până acum în acțiuni concrete și să atragă către comunitate resursele puse la dispoziție de către Fundația PACT și Fundația Terre des hommes pentru proiecte comunitare.

4

De ce sunt importante aceste cursuri?

Radu Răcăreanu: Pentru membrii comunităților zefiR, această etapă reprezintă un moment de clarificare  și reprioritizare  pentru că analizează  nevoi  și realizează Planul de Acțiune Locală.

Până acum, membrii celor 12 grupuri de inițiativă au dezvoltat o listă de acțiuni necesare pentru comunitatea lor pe care le vor implementa ei sau alți actori relevanți pentru comunitate (autorități locale, județene etc.)

Proiectul comunitar va trebui însă pregătit si implementat doar de către membrii comunității, cu resursele existente deja în comunitate sau pe care ei vor reuși să le atragă din exterior (inclusiv finanțările oferite de PACT și Terre des hommes).

Nu în ultimul rând, această etapă este o ocazie pentru membrii comunităților să-și întărească încrederea în proiectul zefiR și în dimensiunea dezvoltării comunitare. Din păcate, de-a lungul timpului au existat o mulțime de proiecte implementate în comunitățile sărace (în anumite cazuri chiar și în unele comunități ale proiectului zefiR), care nu au implicat membrii comunității, iar beneficiile pentru comunitate nu au fost clare.

Ce rol are Fundația PACT în acest context?

R.R. : Fundația PACT va oferi finanțarea direct către reprezentanții grupurilor de inițiativă, care au rolul de ”catalizator” al acțiunilor comunitare. Toți membrii comunității au avut oportunitatea de a se implica activ în aceste grupuri pe parcursul ultimelor opt luni și am dovedit că valorizăm inițiativa și acțiunile ”de la firul ierbii”. În plus, membrii comunității pot accesa direct resurse pentru a crea o schimbare pozitivă în cadrul comunității lor.

Cine a participat?

3

R.R. : Participanții la acest curs sunt în primul rând membrii ai grupurilor de inițiativă dar, în măsura locurilor disponibile, el a fost accesibil tuturor membrilor comunităților care doresc să înțeleagă ”care este treaba aceasta cu proiectele” și care au motivația să se implice ulterior în proiecte în beneficiul comunității.

De asemenea, printre participanții la cursurile organizate până în prezent s-au aflat și reprezentanți ai administrațiilor locale (funcționari din primării) sau cadre didactice.

Cât de greu este să scrii un proiect?

R.R. : Pentru cea mai mare parte a participanților, acest curs a fost prima experiență structurată de învățare în domeniul scrierii unei cereri de finanțare și al planificării de proiect.

Au existat mai multe oportunități de finanțare pentru comunitățile mici, atât din domeniul public, cât și din cel privat, iar în suficiente cazuri acestea nu au reușit să beneficieze de ele deoarece nu aveau dezvoltate abilitățile și competențele necesare pentru a le accesa.

Desigur, niciun curs nu poate pregăti în totalitate pe cineva pentru a realiza planul unui proiect și a scrie o cerere de finanțare ”perfectă”. Competențele se formează și pe baza experienței câștigate în timp. Mai mult, metodologia PACT urmărește un ciclu complet de învățare pentru toți membrii comunității, inclusiv pentru cei care nu au experiență.

Astfel, dacă la curs aceștia îți vor însuși elementele de bază care compun un proiect comunitar fezabil și modul în care îl pot prezenta unui potențial finanțator, în următoarele luni, membrii grupurilor de inițiativă vor primi constant sprijin pentru realizarea proiectelor comunitare.

1

În plus,  ajută și suporturile de curs, materialele realizate prin proiect, feedback-ului oferit de echipa de management PACT pe parcursul fiecărei etape de scriere și implementare a proiectelor, dar mai ales consultanța oferită de facilitatorii și consultanții în dezvoltare comunitară PACT.

Prin intermediul experienței practice dobândite în planul și implementarea unui proiect, membrii GIL își vor asuma direct întreaga responsabilitate și vor construi încredere față de alte entități care doresc să implementeze proiecte importante pe viitor în aceste comunități (autorități publice, companii etc).

Cum a fost atmosfera și ce se întâmplă cu informațiile după ce se termină un curs?

R.R. : Metodologia cursurilor PACT încearcă să îmbine latura ”serioasă” cu atmosfera relaxată dată de metodele de educație non-formală adaptate educației pentru adulți.

Plecăm de la premisa că membrii comunității sunt deja ”experți” cu privire la ceea ce se întâmplă în comunitatea lor, iar noi nu facem decât să le transferăm niște instrumente de lucru, clădind pe ceea ce ei știu deja, astfel încât să pună într-un cadru structurat ceea ce ei doresc deja să facă și să ia cele mai bune decizii în acest sens (în raport cu realitatea externă și posibilitățile pe care le au). Încercăm să evităm o raportare de genul profesor-elev și punem accentul pe un proces de învățare între egali, care să continue și după ce nu vom mai lucra în acea comunitate.

După ce cursul de formare s-a finalizat, procesul nu se încheie. Participanții vor pune în practică ce au învățat prin scrierea unor propuneri de finanțare către Fundația PACT și Fundația Terre des hommes, iar pe tot parcursul acestui proces vor primi permanent consultanță. Ulterior, în perioada septembrie – octombrie va urma un nou curs de formare, de această dată pe management si implementare de proiecte, urmat la rândul său de consultanță și sprijin din partea facilitatorilor și consultanților PACT.

2

Folosim din ce în ce mai des cuvântul proiect, cu ce ne ajută practic un proiect în activitatea pe care o desfășurăm?

R.R. : Proiectul este un instrument de planificare și schimbare care este utilizat în politicile publice ale marilor finanțatori instituționali.

Lucrul prin intermediul proiectelor are atât avantaje, cât și dezavantaje, dar prin această abordare pregătim membrii comunității să desfășoare inițiative cu rezultate clare și concrete pe termen scurt.

Mai mult, participanții își creează competențe pentru a se putea implica în proiectele realizate de autoritățile publice și agenții economici în comunități, câteodată fără consultarea membrilor acestora.

Radu Răcăreanu este coordonatorul proiectului zefiR din partea Fundației PACT, partener în acest proiect.  Radu s-a alăturat echipei PACT în noiembrie 2013, la 11 ani după ce a intrat în contact cu sectorul ONG pentru prima dată. De-a lungul acestei perioade, el a activat în cadrul mai multor organizații și proiecte din domeniul social, educațional, cultural sau al drepturilor omului, atât în România, cât și la nivel internațional.