Turul sudului în 3 zile

08.09.2016 Turul sudului în 3 zile

În weekend-ul 5-7 august 2016, nouă jurnaliști și bloggeri au pornit într-un tur al sudului, zona considerată a fi una dintre cele mai sărace din România. În 12 comunități din Gorj, Dolj și Olt, însă lucrurile sunt în schimbare înca din 2013, anul în care 7 parteneri au început să lucreze pentru a îmbunătăți accesul la servicii de educație, sănătate și locuire prin proiectul zefiR

Deși nevoile din comunități sunt mari, există oameni la nivel local care doresc să se implice și să creeze noi oportunități la ei acasă. Turul sudului le-a oferit celor 9 jurnaliști și bloggeri șansa de a se întâlni cu acești actori ai schimbării și de a le afla povestea. Membrii echipei Terre des hommes și ai Fundației PACT i-au însoțit pe invitați în comunități, laolaltă cu prieteni de la My Secret Romania care au povestit despre istoria, legendele și tradițiile zonelor ce urmau a fi vizitate.

DSC05435ts

Prima oprire a fost la Baia de Fier, județul Gorj, unde mediatori sanitari, profesori și facilitatori au povestit cum centrul medico-sanitar sprijină mamele din comunitate, cum programele de educație interculturală și alte evenimente socio-incluzive ajută copii din comunitate să se dezvolte.

A doua zi, după un scurt popas la Amărăștii de Jos, am ajuns în Ocolna, județul Dolj. Membrii grupului de inițiativă au povestit cum au deschis un centru sanitar în comunitate, ajutând oamenii să nu mai străbată distanțe de până la 12 km pentru a avea acces la servicii medicale de bază.

DSC05629ts

Tot aici am aflat cum programul de after-school scoate copiii din cercul izolării și le crește șansele de a-și completa educația, ajungând la liceu sau chiar mai departe.

În Piatra Olt, județul Olt, am vizitat casele reabilitate împreună cu comunitatea. Ne-am întâlnit cu grupul de inițiativă și am vorbit despre nevoi și cum plănuiesc să le rezolve.

Ultima oprire în turul sudului a fost în Slatina. Centrul comunitar de asistență medico-socială a fost deschis în 2014 pentru comunitatea de romi. Sunt 3.000 de persoane ce primesc îndrumare îi sunt susținuți să își îmbunătățească sănătatea pe termen lung.

În turul sudului am descoperit oameni pentru care educația este mai importantă decât orice, iar dezvoltarea comunitară este o nevoie de bază, egală cu accesul la electricitate sau la servicii de sănătate. La firul ierbii, prin sud, oamenii „sfințesc” locul și se schimbă pe ei înșisi prin asta. Iar întreaga experiență de a-i fi întâlnit poate fi sumarizată prin aceste vorbe, spuse de Ramona Surlea, facilitator în Piatra Olt: “Când vizitezi un sat pentru prima dată, cel mai mult te bucură să știi că te poți baza pe oameni”.

credit foto: Cristian Munteanu