Tabăra Festival Aflateen 2018

13.11.2018 Tabăra Festival Aflateen 2018

Pe 9-11 noiembrie, la Corbeni, jud. Argeș,  a avut loc Tabăra Festival Aflateen, organizată de Fundația PACT în cadrul proiectului zefiR.  La tabără au participat 50 de tineri din comunități în care s-a lucrat în zefiR: Bârca, Bumbești-Jiu, Caracal, Filiași, Ocolna, Polovragi, Piatra Olt și Slatina.

.

.

IMG_5735

Această tabără vine ca o încheiere în urma colaborării dintre Fundația PACT și Aflatoun International, în cadrul proiectului zefiR. Aflatoun este o organizație internațională care se ocupă cu educația financiară și socială a milioane de copii din lumea întreagă, ei au creat o curiculă și o metodologie specială pentru asta.  Așadar, Aflatoun este un program de educație civică și financiară pentru copii și tineri cu vârste cuprinse între 3 și 20 ani. Metodologia este centrată pe copil, îi invită la activism civic prin jocuri și activități diverse. Există mai multe materiale educaționale pentru diferite grupe de vârste iar Aflateen este curricula dezvoltată pentru tineri (14 – 20 ani).

Metodologia Aflateen urmărește întreg ciclul de învățare – experimentare, reflecție, teoretizare și aplicare: de la exerciții practice și reflecție pe baza acestora, la lecții și discuții pe baza unor modele de bună practică. Aflateen a devenit componenta proiectului zefiR în care Fundația PACT a lucrat cu tineri din 10 comunități implicate. Tinerii au acea „energie care schimbă locul” și sunt resursa cea mai importantă atunci când vrem să facem o schimbare în bine în comunitatea în care trăim. Însă, pentru a acționa, ei au nevoie de susținere, îndrumare și de instrumente adecvate intereselor lor.

În cadrul proiectului zefiR, Cluburile Aflateen aduc în prim-plan tinerii din mediul rural, de etnie romă și neromă. Fundația PACT a sprijinit înființarea a 12 cluburi Aflateen în 10 din comunitățile zefiR. Într-o prima etapă, prin intermediul activităților de tip Aflateen, tinerii au avut ocazia să se înțeleagă mai bine atât pe ei înșiși, cât și rolul pe care îl au într-o comunitate, fie cea restrânsă (familie sau clasa și școala în care învață) sau mai largă (cartierul sau localitatea în care trăiesc). Într-o a doua etapă, tinerii și-au format abilități de lucru astfel încât să poată dezvolta proiecte benefice comunității în care trăiesc.

22792344_1138415799625914_9094427739152738650_oPilonul central al componentei Aflateen îl reprezintă și în zefiR dezvoltarea și implementarea unui proiect de către tinerii din programul Aflateen, proiect care a fost finanțat de către Fundația PACT cu 500 de franci elvețieni (2053RON). Astfel, tinerii au experimentat ce înseamnă un proiect real și ce responsabilități presupune acesta. Prin această componentă am finanțat 12 proiecte dezvoltate de tinerii de la Cluburile Aflateen, înființate în cadrul programului zefiR în 10 comunități: Ocolna, Bârca, Negoi, Filiași din județul Dolj, Caracal, Piatra Olt și Slatina din județul Olt și Bumbești – Jiu, Polovragi, Baia de Fier din județul Gorj. Au primit sprijin financiar proiecte care răspund nevoilor tinerilor de etnie romă și neromă din comunitate, bazate pe o analiză de nevoi realizată de tinerii din cluburile Aflateen sub îndrumarea instructorilor din comunitățile participante la proiectul zefiR.

În 2018, în cadrul extinderii proiectului zefiR, PACT a lucrat în continuare cu 3 dintre cluburile Aflateen: Bumbești-Jiu, Caracal și Ocolna. Ei au primit instruire de la două organizații partenere cu PACT, Ce-Re și Art fusion în domeniile cetățeniei active și advocacy. Tinerii au învațat 3 metode noi, Flash Mob, Photovoice și Biblioteca Vie, prin care au luat acțiune împotriva unor probleme cu care se confruntă comunitățile lor.

Scopul taberei a fost de a aduce împreună cât mai mulți tineri beneficiari ai cluburilor Aflateen să-și împărtășească experiențele și învațămintele acumulate pe parcursul proiectului zefiR. Întâlnirea a debutat cu discuții despre îmbunătățirile aduse comunităților lor prin zefiR, fie pe educație, sănătate, locuire sau economie socială. Tinerii au recunoscut organizațiile din consorțiu și multe dintre proiectele fiecărora precum si grupurile de inițiativă și ONG-urile formate în urma procesului de dezvoltare comunitară.

IMG_5790Trainerii Oana Radu, care s-a implicat și în strangere de fonduri adiționale pentru tabără, și Vlad Grigore i-au ajutat pe tineri cu jocuri si activități creative să se cunoască și să fie deschiși schimbului de experiențe și informații. Cele 3 cluburi care au rămas active peste vară, au prezentat celorlalți participanti proiectele lor de cetățenie activă.

Astfel, tinerii din Ocolna ne-au prezentat cum au folosit metoda Flash Mob pentru a atrage atenția autorităților și locuitorilor din sat asupra lipsei unui teren de fotbal în comunitate. Ei s-au întâlnit în intersecția centrală și au blocat-o timp de câteva minute în care au jucat fotbal îmbrăcați cu tricouri identice pe care scria ”Vrem teren de fotbal la Ocolna”. A urmat clubul din Caracal care ne-a prezentat cum au folosit metoda Biblioteca Vie pentru a aduce comunitatea împreună în jurul unor lideri care au devenit ”cărți” pentru a fi ”citite” de către participanti. Ei au invitat la evenimentul organizat în biblioteca liceului, un psiholog, un ONG-ist, un sportiv, un magistrat, oameni care i-au inspirat cu poveștile lor. Clubul din Bumbești-Jiu a prezentat acțiunea lor de Photovoice dedicată unei probleme cu care se confruntă comunitatea lor: numarul foarte mare de câini fără stăpân.  Tinerii au documentat prin fotografii prezența câinilor în comunitate și au organizat o expoziție în centrul orașului cu pozele acompaniate de mesaje înduioșătoare. Ei au încercat să comunice și soluții primăriei, oferindu-se voluntari să ajute cu deschiderea adăpostului din oraș, cu sterlizarea sau propunerea spre adopție a unor câini, însă autoritățile nu au dat curs, momentan, solicitărilor lor. Participanții la tabără i-au încurajat să lupte în continuare și să rămână un grup activ de tineri implicați civic ca și până acum.

IMG_5932În urma prezentărilor au lucrat chiar în tabără la două Flash Moburi pe teme alese de ei, unul despre lupta anti-drog iar celălalt despre combaterea violenței domestice. Au împletit cu creativitate ce au învățat cu lucrul în echipă și au creat două momente frumoase pe care le-au prezentat cu emoție. Tot în cadrul taberei am discutat și despre fenomenul de bullying, tot mai prezent în școlile noastre. Tinerii au lucrat pe studii de caz pentru a găsi soluții cât mai potrivite unor astfel de probleme, au împărtășit povești similare cu care s-au confruntat și am discutat împreună despre ce resurse sunt de găsit la ei în școală. La final, am organizat o ”cafenea publică” unde am dezbătut de ce e important ca tinerii să fie activi în viața comunităților lor și ce ar mai putea face ei pe viitor cu sprijin din partea Fundației PACT. Tinerii au contribuit cu idei proaspete și ne-au inspirat cu încrederea în capaciatea lor de schimba lumea în mai bine.

În încheiere, iată un citat al Oanei Radu, trainer în Tabara Aflateen:

În ultimele 3 zile am fost în tabăra ’Festival Aflateen’ (proiectul zefiR) cu 55 de tineri din comunitățile din sudul țării! A fost despre dezvoltare personală prin joacă, despre soluții pentru bullying, despre STOP droguri și violență domestică și nu numai! Recunosc că am ajuns acolo cu multă oboseală acumulată peste an (care nu fu unul ușor pentru mine), însă iubirea necondiționată a tinerilor, deschiderea, pozitivismul, implicarea, creativitatea și umorul lor mi-au mai dat energie pentru încă un an de-acum încolo! 
Vă mulțumesc, oameni minunați! Sunt recunoscătoare că am lucrat împreună! 
Vă iubesc!