Turul sudului. Trei zile, cinci comunități, zeci de povești

11.07.2017 Turul sudului. Trei zile, cinci comunități, zeci de povești

Între 23 și 25 iunie, am vizitat împreună cu mai mulți jurnaliști cinci comunități din județele Olt, Dolj și Gorj, unde oamenii încearcă să urnească lucrurile pentru un viitor mai bun.

Timp de trei zile, o parte dintre antreprenorii care au primit finanţare prin proiectul zefiR, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției pentru Uniunea Europeană extinsă, au primit vizita jurnaliştilor și a unor membri din echipa de proiect de la Fundația Terre des Hommes și Fundația PACT. Ne-am întâlnit cu profesori și elevi de la programele de afterschool, cu membrii grupurilor de inițiativă care fac proiecte dedicate comunității lor și cu oameni care au început mici afaceri cu finanțarea primită în cadrul proiectului zefiR.

1.500 de elevi din Dolj, Olt şi Gorj au participat până acum la activităţile educative derulate în cadrul proiectului zefiR. În acest moment, există discuţii cu autorităţile locale pentru ca acestea să preia programele.

Prima oprire a fost la școala din Grădinari, județul Olt, o comunitate aflată la 25 de kilometri de Slatina. Am vorbit cu profesori, părinți și elevi despre activitățile dedicate copiilor și impactul pe care îl au.

Mirel Zisu are 13 ani și este unul dintre cei 60 de elevi care au participat la afterschool-ul finanțat prin proiectul zefiR. E pasionat de matematică și de astronomie și își dorește să devină om de știință. Îi plac activitățile de la afterschool, unde vine de trei ani, și jocurile.

Mirel

Am vizitat apoi mai multe solarii de legume finanțate prin proiectul zefiR. Micii producători cultivă roșii, ardei, catraveți și ardei, pe care îi vând la poartă, în fața casei, și în piețele din orașele mari.

Gradinari

În Piatra Olt, județul Olt, situat la 16 kilometri de Slatina, oamenii ne-au povestit despre proiectele dedicate comunității lor. Familia Căldăraru va folosi finanțarea primită pentru amenajarea unui grajd nou și pentru a-și mări cireada de vaci.

A doua zi a turului a început în Ocolna, o comunitate aflată la 10 kilometri de Dăbuleni. Cele mai importante surse de venit ale locuitorilor provin din cultivarea de pepeni și munca sezonieră în străinătate, în agricultură și în construcții. 12 mici antreprenori din comună sunt susținuți în cadrul componentei de dezvoltare economică din proiectul zefiR. Printre ei se numără și Hagi Stoican, un tânăr de 32 de ani implicat și în alte proiecte dedicate comunității. El cultivă pepeni pe o suprafaţă de 7 hectare, într-o cooperativă organizată împreună cu cei trei fraţi ai săi.

Hagi

În Caracal, membrii asociației nou-înființate Future Impact ne-au povestit despre ce au reușit să facă din 2013, de la începutul proiectului, și despre planurile lor de viitor. Ei își doresc să reabiliteze și să doteze un cabinet medical școlar și să implementeze în școli un program de educație despre acordarea de prim ajutor. După vizita la școală, am cunoscut o familie de tinichigii. La 92 de ani, bunicul încă lucrează împreună cu fiul și cu nepotul lui. Cele mai cerute sunt pâlniile, iar ei fac aproximativ 200 în patru ore.

Caracal

Turul sudului s-a încheiat în Polovragi, județul Gorj, o comună aflată la 50 de kilometri de Târgu-Jiu.

„Prin Turul sudului am dorit să împărtăşim poveştile comunităţilor din această zonă a ţării. În proiectele noastre, am descoperit frumuseţea sudului și a oamenilor de aici, a ceea ce reuşesc ei să facă în viaţa de zi cu zi. Aceste lucruri trec de multe ori neobservate. Ne bucură să vedem cum aceste comunităţi încep să capete încredere“, a spus Radu Răcăreanu, manager de proiect dezvoltare economică la Fundația Terre des hommes.

credit foto: Vira Films