Ziua Internațională a Romilor

06.04.2018 Ziua Internațională a Romilor

Pe 8 aprilie, sărbătorim în fiecare an Ziua Internaţională a Romilor, cea mai mare minoritate etnică din Europa, cu o populație de peste 10 milioane de oameni.

Ideea de a marca această zi a luat naştere la primul Congres Mondial al Romilor, care a avut loc la Londra, în perioada 6-8 aprilie 1971. La reuniune au participat 23 de reprezentanți din Cehoslovacia, Finlanda, Norvegia, Franța, Marea Britanie, Germania, Ungaria, Irlanda, Spania și Iugoslavia, dar și observatori din Belgia, Canada, India și Statele Unite.

Scopul acestei zile este acela de a atrage atenția societății asupra problemelor cu care se confruntă romii, acesta fiind grupul etnic cu cel mai ridicat nivel de sărăcie şi de excludere socială din Europa. Este însă şi un moment de comemorare a celor ucişi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Simbolurile internaționale ale romilor

La Congresul din 1971 au fost adoptate drapelul și imnul romilor. Drapelul are două culori: jumătatea de jos este verde, simbol al câmpurilor înverzite, iar cea de sus albastră, simbolizând cerul senin. În mijlocul steagului este plasată o roată roșie, care simbolizează nomadismul și care amintește de vechea roată indiană a sorții.

Tot atunci, cântecul ”Djelem, Djelem” (”Mergeam, mergeam”), compus de muzicianul Jarko Jovanovic, a devenit imnul internațional al romilor.

În România, data de 8 aprilie a devenit, oficial, Sărbătoarea etniei romilor în anul 2006.

„8 aprilie a însemnat regăsire”

Cătălina Olteanu a aflat de Ziua Internațională a romilor când era în primul an de facultate.

“Până la vârsta de 20 de ani, am crescut într-un mediu academic ignorant, fără să știu de existență unor organizații rome, de istoria mea ca popor, de măsuri afirmative, de limba romani studiată la Universitatea București. Tot ce știam era că sunt de etnie romă, pentru că așa mi-au spus cei din familia mea de romi ursari, care încă mai vorbeau limba romani”, ne-a povestit Cătălina, care lucrează acum la Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, unul dintre partenerii din proiectul zefiR.

“Cum ar fi să te trezești într-o dimineață și să realizezi că e 8 Aprilie, ziua în care vei sărbători pentru prima dată o parte din ceea ce ești. Sigur, asta faci în fiecare zi, dar azi e special. Emoțiile te compleșesc, multă lume invitată care știe despre ce e vorba, iar tu, ca un copil care stă cu nasul lipit de vitrina unui magazin plin cu jucării, ești invitat înăuntru. Te făsticești, auzi niște nume pe care le-ai citit într-o carte despre romi, îți auzi pentru prima dată limba maternă, de acasă, vorbită într-o sală de conferință și fără să realizezi lacrimi de bucurie îți inundă ochii”, își amintește tânăra.

“Ce înseamnă 8 Aprilie? Pentru mine, a însemnat regăsire și încă mai păstrez din emoțiile primului meu 8. Pentru tine, ar putea însemna la fel, dar un lucru e cert, e ziua în care te întâlnești cu istoria ta, cu neamul tău!”